Fotografija od ukrasa do tereta – foto galerija „ubica sajta“

Fotografija od ukrasa do tereta je tekst – primer loše prakse i govori čega se trebamo čuvati. Kombinacija nekoliko pogrešnih ili izostavljenih radnji dovela je do praktičnog prestanka rada sajta. Analiza ovog slučaja tu je da pomogne konkretnom adminu sajta, u rešavanju problema ali i da posluži kao primer „učenja na greškama“ nekim budućim administratorima malih sajtova, ličnih blogova…

Današnja studija slučaja, bukvalno je današnja (problem u toku) i istinita. Galerija „sirovih“, sa smartfona prebačenih, nesmanjenih fotografija, doslovno je sajt učinila neupotrebljivim. Sa dodatim poslednjim postom i kompletnom galerijom (102 fotografije) početnoj stranici sajta potrebno je više od minuta da se učita. Ovo naravno samo pod uslovom, da posetilac ili pretraživač „ne puknu“ pre toga. Softver za testiranje (GTmetrix) jeste, malo posle trećine stranice.

Veličina početne stranice narasla je na stotinak puta iznad proseka, na neverovatnih 341 Megabajta.

Fotografija od ukrasa do tereta – kako se došlo ovoliko daleko

Napraviti ovakav problem nije baš ni sasvim jednostavno. Uobičajeno ručno dodavanje fotografija, ma kako neoptimizovanih, ne bi napravilo ovoliku štetu. Kombinacija koja se pokazala kao dobitna je:

  • Moćan priključak (plugin) za galeriju fotografija (NextGEN Gallery)
  • Mnoštvo megapiksela na kamerama mobilnih telefona
  • Baš veliki broj fotografija
  • Žurba, lenjost ili oba
  • Neznanje uz mrvu bahatosti
  • Duga predistorija sličnih radnji u manjem obimu…

Samo velika a nekontrolisana moć stvara velike probleme. Moćan priključak za galeriju, jedan od najboljih na WordPress platformi, traži i umeće korišćenja ili bar skromnost i oprez u pristupu.

Fotografije sa mobilnih iz generacije u generaciju, sve su veće. Uglavnom ne i nužno kvalitetnije. Praktično ne koštaju…pa ih je sve više.

Vreme, pažnja, znanje, svakako su vredni i neophodni resursi za bilo kakav valjan posao. Ovde je postojao deficit koji sada treba nadoknaditi.

Pre poslednje galerije
Pre poslednje dodate galerije

Više puta je slična „procedura“ dodavanja galerije u post sa svega nekoliko reči prolazila bez posebnih problema. Sajt se pri većim galerijama malo mučio, štucnuo ali išao dalje. Od pomoći je bilo što stranica prikazuje „samo“ deset postova, pa su neke ranije galerije zamenjivane novima. Većina fotografija u tim ranijim galerijama ipak je bila relativno „optimizovana“ odnosno „prihvatljivo loše“ smanjena. Uz njihov manji broj po pojedinačnim galerijama, nekako smo došli do tačke da sajt ovako više nemože.

Razlog je pored već pomenute galerie (trenutno isključene) koja treba da se prepravi i optimizuje, veoma ozbiljan. Veliki broj „prevelikih“ fotografija uz nekoliko većih video fajlova, popunio je prostor na hostingu do KRITIČNOG NIVOA. Slika ispod to pokazuje.

Sedmogodišnje korišćenje sa mnoštvom objava, bez ijednog prekida i bez ozbiljnijih problema, dovoljan su razlog za unapređenje hosting paketa kod istog provajdera. Ipak ni povećanje za 3 na 5 GB neće dugo potrajati ako se pristup fotografijama ne unapredi. Prelazak na brži SSD paket doneće ozbiljan napredak performansi samo ako krenemo ozbiljno sređivati galerije i pojedinačne fotografije.

Scroll to Top