o sajtu

O sajtu

Buđenje uspavanog fotografa
Buđenje uspavanog fotografa – Kako je sajt nastao…

Lepa žena dala mi je u ruke svoj veoma kvalitetan Foto aparat. Imala je ideju da je fotografišem za njen poslovni sajt.


Ovaj sjajan trenutak imao je samo jednu malu manu, kasnio je tridesetak godina.


Na fotografiji uz tekst sam ja iz vremena kada su epicentar mog sveta činili fotografija i žene.


Dobar je osećaj držati kvalitetnu kameru. Potrajalo je dok je nisam spustio na sigurno, ispod stolice na kojoj sam sedeo. Ipak nešto je kliknulo i oslobodilo se. U meni, srećom a ne u kameri.

To snimanje tada se nije desilo ali sve češće uzimam svoj stari aparat ili se bavim fotografijom na druge načine.

Buđenje uspavanog fotografa – još pomalo sanjivog

Iako je ova priča istinita, i sasvim sveža, ona nije jedini razlog za ove strane. Baveći se godinama webom i računarima postajao sam svestan kolika je važnost i prisustvo fotografije na webu.

U isto vreme veliki broj ljudi, čak i onih koji umeju da se poprilično uspešno koriste računarom doslovno „ubija“ svoje sajtove prevelikim, neoptimizovanim ili loše odabranim i još gore obrađenim fotografijama. Jedan takav slučaj – primer loše prakse, upravo je u toku.

Imenovanje i opisi tih fotografija najčešće su ozbiljan minus za rejting sajta na pretraživačima (SEO). A ako su u pitanju fotografije koje pride i krše autorska prava šteta može biti sasvim ozbiljna.

Kako se ista priča „o pripremi fotografija“ ponavljala iz epizode u epizodu, sa svakim novim sajtom i klijentom. Rešio sam da taj posao barem olakšam i standardizujem, serijom članaka na teme koje redovno prelazi svako ko priprema sadržaj za web.

Sada će klijent moći sam pronaći dobra i precizna uputstva za pripremu fotografija. Čak i ako njegov izbor bude: „ipak ti to meni ispričaj, tako mi je lakše i brže“. Tekstovi će poslužiti kao odlični podsetnici i podlošci za prepričavanje-predavanje.

Scroll to Top