Web i fotografija – ljubav koja traje

Web i fotografija zajedno su i gotovo neodvojivi već treću deceniju. Ipak na samom početku weba to nije bilo tako. Matorka fotografija, rođena još u devetnaestom veku, bila je prevelik teret za nejake resurse početnog veba koji se bazirao gotovo sasvim na čistom tekstu.

Rastom i razvojem raspoloživih resursa, multimedijalni sadržaji sve više su dobijali na značaju. Fotografija je među njima dobila najviše prostora i pažnje.

Web bi bez fotografija bio mnogo siromašnije i dosadnije mesto. U nekom delu drugi bi grafički sadržaji umanjili tu prazninu ali definitivno šteta i gubitak bili bi preveliki.

U ukupnom „vizualu“ fotografija zauzima centralno mesto. Video, ilustracije, infografike, logo, baneri, PP prezentacije… svi su na neki način izvedeni ili povezani sa fotografijom. Video je zapravo niz pojedinačnih fotografija koje se brzo prikazuju (24, 25, 30, 60,120 – puta u sekundi). Čak i rukom crtanu ilustaciju, zapravo pretvaramo u neki fotografski format da bi je postavili na web, pa je zapravo teško povući neku liniju gde počinje ili prestaje fotografija. Fotografija ili sken crteža i dalje je fotografija ali je i crtež!!!

Web i fotografija - ljubav koja traje
Vizuelni sadržaji na webu

Ljudi „misle u slikama“ odnosno „predstavama“ kažu ,

  • Stripovi
  • slikovnice i ilustracije za knjige
  • Niko ne čita novine bez slika
  • ctreži iz suda (anglosaksonska tradicija)
  • skrinšotovi i uputstva

Neke promene u savremenom pristupu razvoju web strana, fotografiju posebno „strogo“ tretiraju. Posebno za dobar SEO rezultat. MODNI trendovi (link) su takođe nešto što treba malo pogledati… pa ko želi i pratiti.

Scroll to Top