Izbor i obrada fotografije u pet jednostavnih koraka

Izbor i obrada fotografije, zadatak je koji ponavljamo kod svake nove objave na blogu. Ljubitelji dobre fotografije obično ga obavljaju sa radošću.

Lični stil, sklonosti i ukus bitno razlikuju ove izbore kod različitih blogera. Neko će želeti više fotografija raspoređenih duž teksta, neko foto-galeriju sa nekoliko fotografija u nizu. Možda je ilustracija (crtež) ili infografika vaš izbor. Tema bloga, odnosno konkretnog posta takođe je važan faktor za izbor i upotrebu fotografija.

Ono što je isto za ove različite pristupe je ovih pet jednostavnih koraka:

  • pronalaženje i izbor fotografije
  • opsecanje (crop) ako želimo drugačiji izrez fotografije
  • skaliranje – smanjenje rezolucije uz zadržavanje odnosa strana
  • smanjivanje „težine“ fotografije u kilobajtima
  • preimenovanje fotografije u skladu sa temom teksta i ključnim rečima u alt tagu
Izbor i obrada fotografije - željeni rezultat
Moj omiljeni model – pet koraka kasnije

Izbor i obrada fotografije – primer pet koraka

Naš zadatak – zahtev koji sam sebi postavio je bio sledeći:

  • Odabrati zanimljivu, lepu i za potrebe članka odgovarajuću fotografiju
  • odbaciti višak ako postoji
  • pripremiti fotografiju, rezolucije 600 x 800 pixela
  • da njena težina (veličina u bajtima) bude do 100 kilobajta
  • imenovati je i napisati alt tag za potrebe SEO-a

Fotografija iznad finalni je rezultat našeg procesa obrade. U nastavku teksta možete videti (po koracima) kako smo do ovog rezultata došli.

Prvi korak: pronalaženje – Izbor i obrada fotografije

Fotografija koju ovde koristima za primer je iz lične zbirke. Imam dozvolu „modela“ kao i njenih roditelja za objavu na ovom blogu. O dozvolama, pravima i zaštiti prava, kako autorskih tako i prava na privatnost, biće više reči u posebnom tekstu. Izabrao sam je jer, pored toga što mi je veoma draga, predstavlja dobar materijal za primer i ilustraciju ove teme.

Na početku procesa obrade
Fotografija pre obrade

Ovde imamo sve izvorne podatke za izabranu fotografiju. U pitanju je snimak ekrana (screenshot) prikaza. Vidimo naslov koji je redni broj u kameri, originalnu rezoluciju 1944 x 2592 (preveliku za naš blog) kao i veličinu (težinu) u MB ( megabajtima).

Ova tri broja nam govore da je fotografija znatno kvalitetnija nego što je nama potrebno za prikaz na blogu. Prikaz bi bio odličan i ako ovu fotografiju koristimo bez izmena, ali bi brzina učitavanja, i naš SEO trpeli ozbiljnu štetu.

Drugi korak: opsecanje – kropovanje

Originalna fotografija iako lepo kadrirana, ima nešto malo „viška“. Novi izrez nam daje i novu fotografiju… Uostalom i tu fotografija govori bolje pa pogledajte sami.

opsecanje - kropovanje Izbor i obrada fotografije
Odaberite – označite – opsecite

Treći korak: skaliranje

Preveliku rezoluciju veoma lako smanjujemo ovom optimizacijom. Zadržavamo odnos strana da naša fotografija ostane proporcionalna a smanjujemo rezoluciju (broj piksela) na željenih 600 x 800.

Za veći prikaz kliknite na sliku. Obrada je rađena u programu GIMP. Više o upotrebi i konkretnim koracima u novim člancima.

Četvrti korak: smanjivanje težine

Oba prethodna koraka su doprineli smanjenju „težine“ ovaj treći treba da učini odlučujući pomak u tom pravcu. Fotografiju želimo sačuvati sa smanjenim kvalitetom (većom kompresijom) a da nam njen prikaz i dalje bude zadovoljvajući. Ovde iskustvo i eksperimentisanje zaista pomažu. Naći pravu meru vremenom će biti sve lakše…

Kompresija -Smanjivanje težine fotgrafije

Smanjenje na pedeset procenata kvaliteta nije naš doživljaj fotografije primetno promenilo, ali je njenu težinu umanjilo za više od deset puta.

Peti korak: preimenovanje i objava sa alt tagom

Pri prethodnom koraku bilo je već moguće sačuvati fotografiju pod imenom za objavu. Ako to nismo uradili tada , sada je pravi trenutak. Ime fotografije piše se malim slovima bez praznina između reči. Umesto praznina koriste se srednje crtice kao u sledećem preimeru: dobro-ime-fotografije.jpg . Alt tag je veoma važan jer ima nekoliko korisnih namena. Potrebno je popuniti ga opisom fotografije, a u poneki ubaciti i ključnu reč.

Izbor i obrada fotografije – zaključak

Moj zadatak je obavljen, fotografija je manja od 100 kilobajta, u željenoj rezoluciji i sa lepo struktuiranim imenom. Pri postavljanju popuniću alt tag sadržajem koji ima u sebi ključnu reč ili nešto vezano za temu teksta. Ovde je u primeru korišćen GIMP, odlićan i besplatan alat. Više je desetina alata ili veb mesta koja vam mogu obaviti ove jednostavne a važne korake u pripremi foto-sadržaja. O njima neki drugi put.

Obrada fotografije zaključak
Finalna – za objavu spremna fotografija

Na kraju pisanja sledi i objava a naš partner i veoma korisni pomoćnik u pripremi ovog teksta Yoast – plugin, kaže da je zadovoljan.

Izbor i obrada fotografije - yoast zadovoljan
Naš drugar i partner u objavama je sasvim zadovoljan objavom

Nadam se da će i ponekom čitaocu ovaj post biti koristan. Pogotovo ako je i sam bloger.

Scroll to Top