Canva – brz i lak dizajn za male biznise i napredne amatere

Canva – brz i lak dizajn, nastavak je priče o ilustracijama, započete u prethodnom tekstu.

Ovaj zanimljivi online alat, veoma se „primio“ u domaćoj web upotrebi. Koristan pri ilustraciji blogova, gradnji sajtova a pogotovo u pripremi objava na društvenim mrežama. U velikoj meri je doprineo „demokratizaciji web dizajna“.

Svojom jednostavnošću, učinio je da mnogi korisnici samostalno kreiraju tehnički ispravne i dizajnerski solidne formate za vlastitu upotrebu.

Za razliku od velikih, kod kojih je sve veliko (bužeti, timovi, tržišta…), mali biznisi imaju svoje limite. Jedan od najčešćih je skromam budžet za marketing.

Ovaj alat može u dobroj meri, pogotovo u plaćenoj verziji, pomoći da ostanete u skromnim okvirima svog budžeta a da ipak ostvarite zapaženo prisustvo na webu.

Canva – brz i lak dizajn – dobar ali često ne i originalan

Veoma zanimljiv mada ne baš afirmativan prikaz ovog alata možete pročitati ovde.

Sa druge strane video ispod nam daje veoma uravnotežen prikaz, prednosti ali i ograničenja, odnosno mogućnosti ovog alata. Ako vas dizajn zanima, ovaj kanal zaslužuje preporuku.

Canva definitivno nije alat vrhunskih profesionalaca u oblasti dizajna, ali za to nije ni namenjena. Ipak mnogi u nedostatku vremena, osnovnih znanja ili ideja, angažuju „dizajnere“ da im urade ove poslove u Canvi. Nije vrhunsko ali je i dalje profesionalno, i kao finansijski povoljnije sasvim je OK.

Odlično je da postoji. Povezana sa Pixabay.com, gde možete na klik izabranu fotografiju otvoriti i nastaviti obrađivati u Canvi. Možete veoma lako pripremiti ilustracije za svoje članke, strane, objave, ali i zahvalnice, plakate…

Ako dodate tekst koji je zanimljiv, edukativan ili duhovit, već ste uradili mnogo…

Canva – brz i lak dizajn – Šta sve možete sa Canvom?

Sa Canvom možete zaista mnogo – skoro sve, u brojnim poslovima grafičke obrade. Najbolje je što to možete, brzo, lako a veliki deo i sasvim besplatno.

Ipak da budemo sasvim pošteni, plaćena verzija zaista je postavljena znalački. Iznos koji nije prevelik otključava veliki deo potrebnih mogućnosti. Ako krenete koristiti ozbiljnije ovaj alat, velika je verovatnoća da završite kao pretplatnik.

Neki od „malih trikova“ za popravku ograničenja besplatne verzije, pomoću drugih alata (brisanje pozadine, promena formata, promena boje…) biće tema nekiih narednih članaka.

Canva - brz i lak dizajn
Canva – brz i lak dizajn – Infografika iz Canve

Pripremite materijale za:

WEB SAJT – izgled strana

Možete isprobati i predstaviti ideju. Odabir boja, veličina grafičkih elemenata u odnosu na stranicu i elemente pored.

Posebno je dobra mogućnost da lako i brzo pokažete “svoj ukus” i očekivanja vašem web dizajneru.

WEB SAJT – grafički elementi

Možete ih praviti ili kombinovati. Veoma brzo možete isprobati neke svoje ideje ili videti kao inspiraciju neke već postojeće…

Društvene mreže – sve vrste objava

Sigurno najčešća upotreba Canve. Veći deo Instagrama, facebooka i ostalih društvenih mreža, stiže nam odavde. Nažalost ovde originalnost, nije baš često prisutna.

Priprema za štampu: plakati, pozivnice…

Papir i štampa, pogotovo digitalna, ne odlaze u prošlost, bar još neko, rekao bih duže vreme. Plakati, flajeri, vizitke, pozivnice, zahvalnice, sertifikati… Sve ovo brzo i lako, iz gotovih šablona, možete pripremiti za štampu.

Gotovi šabloni i elementi, besplatne fotografije…

Možda i najvažnija prednost ove usluge je mnoštvo gotovih rešenja, koja se mogu brzo i lako prepraviti na mnogo načina. Rekombinacijom elemenata, uvoženjem svojih ili pravljenjem od početka.

Scroll to Top