Priprema pegavog zeca – ilustracija za članak

Priprema pegavog zeca – ilustracija za članak. U ovoj epizodi videćete: recept, varijacije na temu i reklamni baner, kao desert.

Vaš današnj kuvarFrilenser (www.karan.in.rs) na privremenom radu u agenciji „THE BEST“ – BAČ.
Možete me kontaktirati i pronaći na bilo kom od ova dva mesta.

Za današnji recept koristićemo dva izuzetno vredna web resursa, www.pixabay.com i www.canva.com.

Pored ova dva odlična alata koja koristimo u potpuno besplatnoj i legalnoj varijanti, potrebno nam je i malo istraživačkog duha i spremnosti za improvizaciju.

Priprema pegavog zeca - ilustracija za članak
Priprema pegavog zeca – ilustracija za članak

U nabavku zeca idemo, pravo na otvoreni web. Kucaćemo u naš pretraživač, frazu za pretragu: „pixabay rabbit“. Ova pretraga vodi nas u nepregledno more zečeva, koji su svi na ovom sjajnom sajtu.

Ovde nisam prvi put. Naime u jednom od prethodnih članaka na ovom blogu koristio smo kao ilustraciju, crtež jednog zeca. Taj crtež pronašao sam upravo ovde. A uz minimalne izmene (smanjen i sačuvan kao .jpg), preimenovao sam ga i ubacio tekst – brzina učitavanja sajta.

Tamo ovu ilustraciju, možete i videti. Ona je manja od 24 kB, a rezolucija je 800×400 piksela. Prilagođena je za veoma brzo učtavanje, o čemu govori tema koju ilustruje. Uostalom, zec je tu upravo kao asocijacija na brzinu, mnogima bliska. Ako bi kornjača i smela da bude spora, od zeca to nikako nije u redu.

Sada tražimo ponovo tu istu ilustraciju, za ponovnu obradu i pomalo drugačiju ulogu.

Potraga za zecom – tražimo baš našeg – pegavog

Posle duže pretrage – koju ću opisati u posebnom tekstu – Pronalaženje pegavog zeca u okeanu weba (uskoro), nalazim naš traženi fajl. On u originalu izgleda kao na slici dole. Ime mu je: vintage-1824837_960_720.png. Ovaj format .png ostavlja mogućnost za prozirnu pozadinu, sa kojom ova ilustracija dolazi.

Priprema pegavog zeca – ilustracija za članak – original

Atraktivnost prikaza uz prozirnost, ponekad opravdava , nešto veću „težinu“ u kilobajtima. Originalna (manja) ilustracija ima rezoluciju 960×480 i 139,1 kB. postoje i veće rezolucije, ako za njih imate potrebu. One su kvalitetnije ali njihovo učitavanje traje znatno duže. Obično se koriste za neke druge namene a ne za ilustraciju tekstova na sajtu.

Original sa pixabay-a
Originalni fajl sa .png ekstenzijom – izvor www.pixabay.com

Ovaj zec deluje zaista kao integralni deo stranice.

Sa ovim simpatičnim zekanom zaputili smo se u canvu.com – sjajan alat za mnoge grafičke čarolije.

Taj odlazak bio je dodatno olakšan, dirktnim linkom sa pixabay.com. Pored ove naše (a i svake druge besplatne) ilustracije postoji dugme koje je otvara direktno u canvi. Naravno potrebno je da imate, ili da sada otvorite nalog za ovaj servis. Sasvim je upotrebljiv i u besplatnoj varijanti

zec - otvaranje direktno u canva.com

Jedan od rezultata našeg „igranja“ ovim sjajnim alatom je ova ilustracija ispod. Takođe ilustracija ovog članka, jedna je od brojnih varijacija na temu. Sa ovim sjajnim alatom moguće je zaista uraditi mnogo. Izmena boja, crtanje, pisanje, gradijenti, promene veličina i odnosa elemenata…

Postoji naravno i pretplata koja otključava mnoštvo premijum mogućnosti. O tome više u nekom od sledećih članaka.

Scroll to Top